deel 3

nieuw.

In dit filmpje laat de “Academie voor Landschap” je zien hoe je die vervelende reflecties uit jou foto’s kunt halen.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Uitleg ETTR

ETTR in fotografiebelichting betekent dat er bij het maken van een foto bewust wordt gekozen om iets meer licht op de limiet van het histogram te laten vallen. Deze techniek helpt om meer details in de schaduwpartijen vast te leggen en minimaliseert het risico op overbelichting.                        Door ETTR kunnen in de nabewerking, de belichtingsanalyse kun je meer informatie uit de foto halen.                                                  Steve Perry laat het je zien.

Chistian Möhrle legt ons duidelijk uit hoe dit werkt. “TONE CURVE”.

Fotografen gebruik de Tone Curve in Lightroom om nauwkeurige correcties aan de helderheid en het contrast van hun foto’s te maken. Door de Tone Curve te gebruiken, kunnen ze specifieke delen van de helderheid en de schaduwen in de foto aanpassen, waardoor ze meer controle hebben over het stille beeld. Dit stelt fotografen in staat om de belichting, het contrast en de kleurtoon van hun foto’s te schilderen en ze zo te verbeteren. Het is een krachtig hulpmiddel dat fotografie helpt om hun beelden te perfectioneren en hun creatieve visie tot leven te brengen.

Natuurlijk! Stadsfotografie kan leuk en boeiend zijn om verschillende redenen:                                 1. **Diversiteit van onderwerpen**: In de stad zijn er talloze interessante onderwerpen om te fotograferen, zoals architectuur, straatkunst, mensen, straatleven, voertuigen en nog veel meer. Elke hoek kan een unieke foto benutten.                                                                                                     2. **Levendigheid en dynamiek**: Steden zijn vaak bruisend en vol beweging, waardoor je foto’s de energie en dynamiek van de stad kunnen maken. Denk aan drukke straten, markten, festivals en evenementen.

3. **Spel met licht en schaduw**: Door de vele gebouwen, straten en objecten in de stad kun je spelen met licht en schaduw om interessante effecten te creëren in je foto’s. Dit kan zorgen voor een unieke sfeer in je beelden.

4. **Verhalen vertellen**: Steden hebben vaak een rijke geschiedenis en cultuur, wat je mogelijkheid biedt om verhalen te vertellen met je foto’s. Je kunt bijvoorbeeld het contrast tussen oud en nieuw, rijk en arm, traditie en moderniteit vastleggen.

5. **Creatieve mogelijkheden**: Stadsfotografie stelt je in staat om je creativiteit te uiten en te experimenteren met verschillende composities, perspectieven en technieken. Je kunt nieuwe manieren ontdekken om de wereld om je heen enorm te leggen.

 6     Al met al biedt stadsfotografie een scala aan mogelijkheden en uitdagingen die het leuke en boeiende maken voor zowel beginners als ervaren fotografen. Het is een geweldige manier om de schoonheid en diversiteit van de stad enorm te leggen en je eigen unieke kijk op deze omgeving te delen met anderen. Lightroom’s geheime wapen voor stads fotografie heef wel een uitleg nodig. Jim Nix kan dit geweldig uitleggen.

Zelf wel eens aan het knoeien geweest met de instellingen van de Iso? Mijn vraag was ook , kan dit niet automatisch? Dit zou best wel eens handig kunnen zijn.

Steve Parry heeft hier een uitleg over gemaakt. Maar je zult wel een Nikon moeten hebben. Heb je die niet, zul je in de beschrijving van jou type camera moeten duiken om er achter te komen hoe het in jou geval .

Hoe kan ik mijn Nikon D7500 de ISO automatisch gebruiken ?

Ja, dit kan zo  en waar het werkt prima.

 

Hoe zit en werkt de Autofocus. Iedereen heeft in het begin, zeker bij een nieuwe camera ruzie met deze instelling. Geen scherpe foto kan heel vervelend zijn. Hier 8 oplossingen.

Als beginnende foto liefhebber weet je niet hoe het werkt met een polarisatiefilter. Maar wanneer gebruik je het. Wanneer wel of niet gebruiken. Hier een prima uitleg.

Zwart wit kan best lastig zijn om te maken. Soms weet je totaal niet hoe je dit moet en kunt doen in Lightroom CC. In dit filmpje laat men in overdreven trap zien hoe je dit kunt doen. Heel veel tips en trucks, die je helpen met ontwikkelen van een zwart/wit foto.

Soms kom je voor een dilemma. Welke lens zou je het beste kunnen kopen voor vakantie gebruik. Dat is best lastig, toch.                            Hier een aantal tips.

Als je wilt weten hoeveel foto`s  jou camera heeft gemaakt. Zit hij  in de gevarenzone? Hoeveel keren heeft de sluiter op en neer gegaan.

Dit is een hulpmiddel die je laat zien hoeveel procent  foto`s je hebt gemaakt met jou camera.

Let wel RAW bestand uploaden.

Ga hiervoor naar: https://www.camerashuttercount.com/

Let wel alleen RAW bestand uploaden.

Hoe kun je dit doen. Sleep met linkermuis over de Url. (hier boven) Als deze gekleurd is dan rechtsklik “copieren”. En ga dan naar een nieuwe pagina, en klik op plakken.                                                                       En zo kom je op die site.

Soms weten we totaal niet hoe het zit met geheugenkaarten. Dat hoeft eigenlijk ook niet zo. De kaarten moeten gewoon de data opslaan en weergeven in de computer en meer niet. Maar om de ontwikkelingen te volgen kwam ik dit filmpje tegen die ik met jullie wil delen.  

Het is soms een heel gezeur  om scherpe foto`s te krijgen van een mooi landschap.                            Soms is het NET niet lekker scherp.  Lastig kan het zijn, om de juiste instelling te vinden.  In dit filmpje krijg je tips hoe je een landschap foto`s toch scherp krijgt.

Het kijken naar licht is best lastig. Zeker als je dit wilt vastleggen met jou camera.

Mike Brown is een fotograaf die heel knap aan ons kan uitleggen waar je op moet letten. We willen toch betere foto`s maken!

Je kunt op een simpele manier toch een bijzondere foto maken wat toch een spannende foto kan worden.  Maar hoe kun je dit doen. Maak hiervoor gebruik van een ND filter en neem de tijd.                                                         Attilio Ruffo laat je zien hoe het werkt. 

Je hebt een mooie foto in een gebouw gemaakt maar je vind deze niet spannend genoeg, Met deze handelingen kun je er toch iets moois en vooral iets spannender foto van maken.

Wat is een 16 ND filter en wat kun je er mee.

Een ND filter (Neutral Density) wordt ook wel een Grijsfilter genoemd. Met dit filter op je lens hou je een grote hoeveelheid licht tegen dat op de censor zal vallen. Het kan handig zijn als je op een zonnige dag graag een kleine scherptediepte zou willen maken. 

Fotograaf Mike Browne geeft heel veel tips hoe je moet omgaan met vervelende licht omstandigheden.

Aan de hand van zijn vele filmpjes help hij jou met het begrijpen en oplossen van problemen.

Vandaag “Tegenlicht”.

Hoe maak je het beste gebruik van de spotmeter in je camera.

In deze 9 minuten wordt het je helemaal duidelijk.

Hoe het zit met de hooglichten en schaduw in de foto. 

In dit filmpje wordt precies uitgelegd hoe een externe belichtingsmeter werkt. En hoe je deze kunt gebruiken.

Vak- fotografen gebruiken dit apparaat veel. Maar als hobby fotograaf zijn we altijd nieuwsgierig hoe dit ding nou werkt.            Mark Walles is iemand die dit goed en duidelijk en begrijpelijk kan  uitleggen.

Tip:                                                                         Hoe gebruik je de lichtmeter in je optimaal van jou camera.    Mike Browne geeft uitleg hoe dit werkt.                                                                       Hij heeft hier maar drie minuten voor nodig.

We willen toch dat kleuren overeen komen met wat we gezien hebben.                                           Is er sprake van een kleur zweem in de foto is dit een manier om het probleem op te lossen.

Voor beginners is het noodzakelijk de belichtings-driehoek goed te kunnen begrijpen. Hier uitleg wat en hoe dit gaat. Kijk even rustig hierna. En zal duidelijk worden. Ga je camera eerst op RAW zetten, maar zorg er voor dat je een bewerking programma hebt. Lightroom , of een gratis programma waar van ik ook een filmpje heb geplaatst.